Google translate:
NZ27 | Over ons
2227
page-template-default,page,page-id-2227,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Over ons

DCIM100MEDIA

DCIM100MEDIA

 

NZ27 is een grootschalig biologisch landbouwbedrijf in Zeewolde (Flevoland) bestaande uit ruim 275 hectare grond met een diversiteit aan biologische gewassen. De familie Monsma staat aan het roer van dit bedrijf, waar aandacht voor de natuur nog erg belangrijk is. De naam NZ27 dankt het bedrijf aan het kavelnummer waarop de grond werd vrijgegeven in 1972. Op deze vruchtbare grond zijn sinds de ontginning geen chemische middelen ingezet.

Ontstaan

In de jaren 70 maakte de Club van Rome zich grote zorgen om de volksgezondheid in ons land. Want na de Tweede Wereldoorlog kwam er steeds meer chemie in de Nederlandse akkerbouw. Dit thema kreeg veel Europese aandacht, waarop de Rijksdienst 500 hectare grond aanwees waarop zonder chemische middelen geteeld moest worden. Een pilot die op termijn levensvatbaar moest blijken. Dit bleek succesvol voor NZ27 en de Rijksdienst privatiseerde het landbouwbedrijf in 1996. Vanaf dat moment blijft er wel toezicht om het biologische karakter te waarborgen.

Doelstelling

Nadat de Rijksdienst stopte met haar toezicht op ons bedrijf, is de stichting Beheer NZ27 opgericht. Deze stichting ziet er op toe dat op de gronden van ons bedrijf, biologisch geteeld wordt. Zo waarborgen wij de kwaliteit van onze biologische gewassen.

[/parallax_section]

Onze mensen

Binnen NZ27 heeft de familie Monsma een prominente rol. Zo is vader Douwe algemeen directeur, vrouw Anja verantwoordelijk voor de bedrijfsadministratie, wordt zoon Jan klaargestoomd om de bedrijfsvoering over te nemen en is schoonzoon Menachem Loor monteur en chauffeur binnen het landbouwbedrijf.

Douwe Monsma (directeur)

Douwe Monsma is verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering, inkoop en verkoop binnen NZ27.

Anja Monsma

Anja, de vrouw van Douwe, regelt de bedrijfsadministratie.

Jan Monsma

Jan is de rechterhand van Douwe en is verantwoordelijk voor de bedrijfsleiding. Zo stuurt hij de dagelijkse werkzaamheden op het land aan.

Menachem Loor

Menachem is onze monteur en trekkerchauffeur. Hij is vooral op het land te vinden voor alle voorkomende werkzaamheden.

Tjitse Ritsema

Tjitse beheert het koelhuis en is onze sorteerchef. Hij is verantwoordelijk voor alle afgeleverde en gesorteerde aardappelen. Hij regelt en coördineert het klaarmaken van onze gewassen voor de inpakbedrijven.

Jan Muller

Jan is onze trekkerchauffeur en allround medewerker. Daarnaast houdt hij zich bezig met onderhoud en reparaties aan materieel.

Istuan Gyorgy

Istuan is trekkerchauffeur en allround medewerker op het land. Dankzij zijn technische kennis voert hij ook technische werkzaamheden uit.

Stefan Csaba Maton

Ook Stefan is trekkerchauffeur en allround medewerker op het land. Dankzij zijn technische kennis voert hij ook technische werkzaamheden uit.

(In drukke periodes wordt ons bedrijf bijgestaan door flexibele krachten).

Bedrijfsfilosofie

Wij zijn er van overtuigd dat biologische landbouw beter is voor mens, dier en natuur. Onze gewassen worden geteeld op land dat vanaf de oorsprong niet met chemische middelen in aanraking is gekomen. Wij leveren met onze bedrijfsvoering een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van biologische akkerbouw in Nederland. Dat doen we zoveel mogelijk klimaatneutraal (CO2-neutraal). Wij proberen de natuur terug te geven wat we eruit halen.

Zo staan er op de grond van ons bedrijf vier windmolens en hebben we zonnepanelen op het dak. Daarnaast willen wij de continuïteit van ons biologische landbouwbedrijf waarborgen door klantgericht en duurzaam te telen. Wij doen dat met deskundige mensen, in een positief werkklimaat met innovatief materieel. Hierdoor verwachten wij ons biologisch landbouwbedrijf economisch gezond te houden en op termijn verder uit te bouwen.

De Beleving

Biologisch moet je proeven en beleven. Dat kan op ons terrein in informatiecentrum ‘De Beleving’. Hier ziet en ervaart u in het klein wat biologische landbouw inhoudt. Wij exposeren onze gewassen en laten wij zien dat biologische landbouw heel goed samen gaat met duurzame energie. Wij hebben een unieke samenwerking met Staatsbosbeheer die u hier vertelt over het prachtige natuurgebied Horsterwold, daarnaast laten we zien hoe vier windturbines duurzame energie opwekken voor ons bedrijf. De Beleving bestaat uit een theehuis, expositieruimte en open ruimte voor workshops, bijeenkomsten en presentaties. De Beleving is een samenwerking tussen diverse biologische landbouwbedrijven, gemeente Zeewolde, Staatsbosbeheer, Biobrass en Nuon.
Lees meer over de beleving

Onze gewassen

Onze gewassen zijn allemaal biologisch. Dat betekent dat deze onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd zijn. Zelfs de grond waarin ze groeien is sinds de oorsprong niet in aanraking geweest met chemische middelen. Onze gewassen beschikken hierdoor over meer vitaminen, mineralen, fytonutriënten en amonizuren. Om dit te waarborgen hebben onze producten het Europesche Biologische Keurmerk en het Eco-Keurmerk.

EU biologisch

eko_groot

Vruchtwisseling

Wij hanteren een ruime vruchtwisseling door pas na zes jaar hetzelfde gewas op een perceel terug te laten komen. Hierdoor worden bodemziekten voorkomen en blijven onze gewassen sterk en gezond. Daarnaast is vruchtwisseling belangrijk voor bodemvruchtbaarheid, bodemstructuur en het onderdrukken van onkruid.

Translate »